Διαύγεια - Ροή

Τελευταίες αποφάσεις - Δ. Ναυπλιέων

Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012 Εμφανίσεις: 1150
Εκτύπωση

Συχνά ακούω για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Δήμους και Περιφέρειες. Με λύπη μου βλέπω την τοπική κοινωνία να ενδιαφέρεται για το τελικό στάδιο στη διαχείριση των απορριμμάτων ακόμη και τώρα μετά από τόσες προσπάθειες ενημέρωσης αλλά και τόσες ώρες κόπου και παραγόμενου έργου μελετητών, γραφείων, τεχνικών υπηρεσιών κλπ.

Το πρόβλημα κατ εμέ βρίσκεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει σαφής εικόνα ως προς βασικές μεταβλητές στο σχεδιασμό και την μοντελοποίηση της γραμμής "κάδος απορριμμάτων" - "τελική διάθεση". Τέτοιες μεταβλητές αρχικού σχεδιασμού είναι προφανώς :

  1. Ο όγκος των - ασυμπίεστων - απορριμμάτων που καταλήγουν σε συστήματα συλλογής (κάδους, συστήματα συμπίεσης, container κλπ)
  2. Ο παραπάνω όγκος των αστικών στερεών αποβλήτων (α.σ.α.) ανά ρεύμα των α.σ.α.
  3. Μεταβλητές πεδίου όπως τοπογραφία, ιδιομορφίες περιοχής, θέσεις κάδων κλπ
  4. Τα διαθέσιμα μέσα συλλογής, μεταφόρτωσης συνολικά ανά φορέα
  5. Οι βέλτιστες διαδρομές αποκομιδής με βάση τα παραπάνω μέσα και
  6. Οι χώροι τελικής διάθεσης

lifecycle

Πρώτα και κύρια λοιπόν θα πρέπει αυτά τα δεδομένα εαν υπάρχουν να οργανωθούν, πιθανότατα σε βάσεις δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση, και έπειτα να αναλυθούν με τεχνικές γεωχωρικής ανάλυσης δεδομένων, στατιστικής επεξεργασίας κ.α. Εαν αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν θα πρέπει συστηματικά να πραγματοποιηθεί καταγραφή τους. Η βάση λοιπόν αυτή είναι απαραίτητη για την ορθολογική διαχείριση των α.σ.α. και δεν πρέπει να παραβλέπεται.Έπειτα και εφόσον διασφαλισθεί η ποιότητα των ανωτέρω θα πρέπει να αναλυθούν οι διαθέσιμες τεχνικές κατευθείαν διαχείρισης (εφόσον υπάρξει συλλογή ανά ρεύμα) είτε διαλογής (εφόσον δεν υπάρξει) - συμπίεσης - διαχείρισης. Στο τελικό στάδιο έρχεται η τελική διάθεση η οποία αν και αναγκαία θα πρέπει μέσω των προηγούμενων τεχνικών να ελαχιστοποιείται.

Σε όλα τα παραπάνω εαν προβλεφθούν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ρεύματα των α.σ.α. και τον τρόπο συλλογής τους καθώς και δράσεις ενημέρωσης ως προς τη μείωση του όγκου από τον αρχικό καταναλωτή και την πρόληψη μιλούμε για ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των α.σ.α. και μόνο τότε δύναται να υπάρξουν ποσοστά επιτυχίας αυτών των συστημάτων.

Συνοπτικά αναφέρω πως αν και τα παραπάνω απαιτούν χρόνο δεν απαιτούν κόστος καθώς υπάρχουν ελεύθερα μέσα εύρεσης των πληροφοριών και ανάλυσης αυτών.

Αναφέρω:

Share on Myspace
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlogΤο πρόβλημα των απορριμμάτων
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.