Διαύγεια - Ροή

Τελευταίες αποφάσεις - Δ. Ναυπλιέων

Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 04 Απριλίου 2012 Εμφανίσεις: 2064
Εκτύπωση

Το 2010 καθιερώθηκε ο Κανονισμός ΕΝεργειακής Απόδοσης Κτηρίων ή αλλιώς ΚΕΝΑΚ. Ενημέρωση για τον νέο κανονισμό μπορεί να βρεθεί στην επίσημη σελίδα του ΥΠΕΚΑ ΕΔΩ.

energy-house

Η διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης σύμφωνης με τον νέο κανονισμό ήταν επίπονη και χρονοβόρα, τουλάχιστον στην αρχή, και οι περισσότεροι μηχανικοί είτε σπαταλούσαν αρκετό από το χρόνο τους, το οποίο όπως ήταν φυσικό αύξανε το κόστος μιας τέτοιας μελέτης είτε κατέφυγαν στην λύση εμπορικών λογισμικών το οποίο επίσης αύξησε το κόστος που κλήθηκαν να καλύψουν οι ιδιώτες κάτοχοι ακινήτων. Σε συνέχεια των παραπάνω οι νέοι συνάδελφοι, στην κατηγορία των οποίων βρίσκεται και ο συγγραφέας αυτού του μικρού ιστολογίου, αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα στην εκπόνηση αυτών των μελετών σε μία δύσκολη συγκυρία.

Σε αυτή ακριβώς την δύσκολη κατάσταση ξεκίνησαν δράσεις από πολλούς συναδέλφους οι οποίοι ανάλογα με την ειδικότητά τους δημιούργησαν εφαρμογές με στόχο να επιταχύνουν το έργο τους, να περιορίσουν το κόστος αλλά και να βοηθήσουν τους υπόλοιπους. Μια τέτοια δράση είναι και η παρακάτω η οποία αφορά την εκπόνηση μιας μελέτης ενεργειακής απόδοσης μέσω ενός λογισμικού ανοιχτού κώδικα με την ονομασία la-kenak.

energy-ktiria

Το λογισμικό αυτό αν και σε φάση "development" ακόμη παρέχει τα υπολογιστικά εργαλεία εκπόνησης τέτοιων μελετών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων μέσα από ένα απλό γραφικό περιβάλλον στην γλώσσα προγραμματισμού javascript και php σε συνεργασία με μία βάση δεδομένων mysql. Η επιλογή του συνδυσασμού αυτού εγγυάται την συνεργασία των μελετητών στη φάση παραγωγής μιας μελέτης αλλά και την εκτέλεση του λογισμικού από οποιοδήποτε περιηγητή σε οποιοδήποτε περιβάλλον linux, windows ή mac. Πρόκειται δηλαδή για λογισμικό cross-browser όπως και OS-independent. Διανέμεται δε κάτω από την άδεια GPLv3 ή οποιαδήποτε μεταγενέστερη πράγμα που το καθιστά σχετικά ευέλικτο σε επεκτάσεις από άλλους χρήστες αλλά και διανομής από τον ένα χρήστη στον άλλο. Τέλος οι υπολογιστικοί πόροι που χρησιμοποιεί το λογισμικό σε σχέση με το έργο που εκτελεί κρίνονται ελάχιστοι πράγμα που κατατάσει το λογισμικό σε αυτά με μηδαμινές ελάχιστες απαιτήσεις ως προς το υλικό (hardware). Ενδεικτικά ακόμα και ένα αρκετά παλαιό (4+ χρόνων) desktop pc με λειτουργικό linux μπορεί να εκτελέσει το λογισμικό ταχύτατα χωρίς προβλήματα.

Στην υλοποίηση μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει εκτός από το συγγραφέα του άρθρου ο χρήστης του forum michanikos tsak1 καθώς και συνάδελφοι με πολυετή εμπειρία στο χώρο και γνώσεις του κανονισμού και της διαδικασίας εκπόνησης τέτοιων μελετών. Ενδεικτικά κάποιες από τις δυνατότητες του λογισμικού αναφέρονται παρακάτω:

  • Εκτύπωση υπολογισμών/τεύχους σε pdf,docx,xlsx,html,xml
  • Υπολογισμός σκιάσεων (πλευρικές,προβόλου,ορίζοντα)
  • Υπολογισμός U διαφανών, αδιαφανών
  • Υπολογισμός στοιχείων ζώνης (ΖΝΧ,διείσδυσης αέρα) ανά ζώνη
  • Ισοδύναμοι συντελεστές U οριζόντιων, κατακόρυφων διαφανών και αδιαφανών
  • Δομικά στοιχεία σε xml (λογισμικό ΤΕΕ) και xlsx ανά ζώνη
  • Έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας κτιρίου ανά ζώνη χρήσης

Το la-kenak φιλοξενείται σε 2 repositories (αποθήκες λογισμικού) στην παρούσα φάση προς διευκόλυνση των τελικών χρηστών αλλά και των developers τα οποία είναι:

github_logo_social_coding_outlined

GITHUB

Sourceforge_logo

SOURCEFORGE

Έκδοση επίδειξης (demo) του λογισμικού φιλοξενείται από το sourceforge με περιορισμένες δυνατότητες ως προς το αποτέλεσμα ώστε να μην επιβαρύνεται το σύστημα φιλοξενίας:

SOURCEFORGE DEMO PAGE

Χρήσιμες συνδέσεις σχετικά με την εγκατάσταση/λειτουργία μπορούν να βρεθούν σε 2 wikis τα οποία φιλοξενούνται από τα παραπάνω αποθετήρια εδώ:

Sourceforge Wiki

Github Wiki

Share on Myspace
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlogLa-kenak - Ανοιχτού κώδικα λογισμικό για εκπόνηση ενεργειακών μελετών
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.