Διαύγεια - Ροή

Τελευταίες αποφάσεις - Δ. Ναυπλιέων

Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2011 Εμφανίσεις: 1657
Εκτύπωση

Η ανάλυση και η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων ακολουθούσε μέχρι σήμερα την μέθοδο των δεικτών, χωρίς όμως πολλές φορές να γίνεται ποσοτικοποίηση αυτών των επιπτώσεων.

Η δημοσίευση ελεύθερα στο διαδίκτυο γεωχωρικών δεδομένων (πχ geodata, δράσεις του ΕΜΠ, δίκτυο e-ΠΕΡ κλπ) ουσιαστικά συμβάλουν σε μια συνολικότερη εικόνα στην εκτίμηση των επιπτώσεων από ένα έργο ή μια υπό ανάπτυξη δραστηριότητα.

Εφόσον ακολουθήσει και η δημοσίευση των ειδικών πλαισίων ανά τομέα (πχ τουρισμός κλπ) ως γεωχωρικά δεδομένα μπορούν αυτά τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για χωρικές αναλύσεις στις παραπάνω εκτιμήσεις.

Ουσιαστικά οι αρχές μιας τέτοιας ανάλυσης είναι οι βασικές αρχές μιας στατιστικής ανάλυσης όπου αρχικά και ανάλογα με τη δραστηριότητα που μας ενδιαφέρει καθορίζονται οι περιοχές που ενδέχεται να επηρρεαστούν (ζώνες natura 2000, τόποι περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, υγροβιότοποι, περιοχές οικοανάπτυξης, Ζώνες οικιστικού ελέγχου, κ.α.) συνήθως ανάλογα με την απόσταση από αυτές τις περιοχές σε σχέση με τη θέση της δραστηριότητας.

Μια πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η συσχέτιση στην υπό διαβούλευση νεα ΚΥΑ για την κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων ανάλογα με τις αποστάσεις από τις ζώνες Natura 2000. Ένα έργο λοιπόν στην υπό διαβούλευση νεα ΚΥΑ κατατάσεται διαφορετικά (ως Α ή Β) αναλογα με την απόσταση από αυτές τις ζώνες. Συνολική εκτίμηση όμως ως προς όλα τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεδομένα (συσχέτιση με άλλα έργα,άλλες ζώνες προστασίας)  γίνεται μόνο στο στάδιο της μελέτης και είναι στην ευχέρεια του μελετητή αυτή η ανάλυση.

Εδώ έχω να επισημάνω πως υπάρχουν τα εργαλεία για τέτοιες αναλύσεις τα οποία είτε έχουν μικρο κόστος είτε βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρω το Quantum GIS το οποίο εκτελεί γεωχωρικές αναλύσεις (σημεια σε πολύγωνα, ανάλυση πλησιέστερου γείτονα, μέσες τιμές κ.α.) αλλά και το νέο διαθέσιμο της google, τους πίνακες της με τίτλο Google fusion tables.

Δείτε εδώ παραδείγματα τέτοιων αναλύσεων (Fusion tables):

Οι πίνακες αυτοί αποτελούν μοναδικό εργαλείο καθώς από ένα απλό πίνακα όπου στη μία στήλη του βρίσκονται οι συντεταγμένες ή αρχεία kml με την περιοχή, και στις υπόλοιπες τα δεδομένα (μέγεθος, περίμετρος, όνομα κλπ) αυτά τα δεδομένα προβάλλονται σε χάρτες google maps μέσω της εφαρμογής.

fusiontable

Share on Myspace
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlogΗ γεωχωρική ανάλυση στην εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.