Ψυχρομετρικός χάρτης Online

Ψυχρομετρικός χάρτης Online

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Κατά το σχεδιασμό εγκαταστάσεων ο ψυχρομετρικός χάρτης αποτελεί ένα βασικό εργαλείο εκτίμησης των συνθηκών. Για να κατανοήσουμε πως να διαβάσουμε τον ψυχρομετρικό χάρτη ξεκινήσαμε οι περισσότεροι από το πως κατασκευάζεται ο χάρτης, με ποιά δεδομένα, ποιές γραμμές περιέχονται κ.λπ. Έτσι στην αναζήτηση αυτή κατασκευάσαμε ένα ψυχρομετρικό χάρτη σε javascript με τη χρήση της ελεύθερης (ΜΙΤ άδεια) βιβλιοθήκης psychrolib.

Για την αποτύπωση χρησιμοποιήσαμε τη βιβλιοθήκη για εύρος θερμοκρασίας και για διαφορετικές τιμές σχετικής υγρασίας ώστε να μας δίνει κάθε φορά την απόλυτη υγρασία του αέρα. Έτσι προέκυψε μία γραμμή κάθε φορά που αφορά σταθερή σχετική υγρασίας (%) την οποία "κόψαμε" σε ένα μέγιστο όριο υγρασίας, 0.3Kg H2O/Kg αέρα (y άξονας δεξιά) ώστε να αποτυπώνεται το γράφημα καλύτερα. 

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν με την επίσης ελεύθερη βιβλιοθήκη chart.js με την οποία προέκυψαν δέκα γραμμές σχετικής υγρασίας στο διάγραμμα παρακάτω. Η chart.js προφανώς είναι περιορισμένη στο να παρουσιάσει ταυτόχρονα της γραμμές ενθαλπίας ή τις ζώνες άνεσης κατά ASHRAE 55:2017 ή κατα το ΕΝ15251:2007 οι οποίες είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμες σε έτοιμα διαγράμματα αλλά είναι μια αρχή ώστε να μπορούμε να παράγουμε τα δεδομένα για κάθε περιοχή διαφορετικού υψομέτρου άμεσα στο browser.

Δείτε τον ψυχρομετρικό χάρτη ΕΔΩ.


© 2024 Λάμπρος Καρούντζος - Τεχνικό γραφείο