Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2015 Εμφανίσεις: 1447
Εκτύπωση

Ορισμός (όπως εφαρμόζεται στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων): Κομποστοποίηση είναι η βιολογική αποσύνθεση του βιοαποικοδομήσιμοι οργανικού μέρους των δημοτικών στερεών αποβλήτων κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες σε κατάσταση επαρκώς σταθερή για την χωρίς οχλήσεις, αποθήκευση και μεταχείριση και ασφαλή χρήση στις εφαρμογές εδάφους.(Golueke et al. 1955)

Ο όρος "βιολογική αποσύνθεση" περιορίζει την κομποστοποίηση στην επεξεργασία και διάθεση του βιολογικά προερχόμενου οργανικού μέρους των α.σ.α. Ο όρος "ελεγχόμενες συνθήκες" ξεχωρίζει την κομποστοποίηση από την απλή αποσύνθεση που παρατηρείται σε ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης. Ο όρος "επαρκώς σταθερός" περιορίζει την κομποστοποίηση σε μεθόδους ασφαλούς αποθήκευσης και την εφαρμογή του τελικού προιόντος ως εδαφοβελτιωτικού κλπ.

 

prototype LARGE t 19 8229

Γενικά

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι μικροοργανισμοί είναι οι "εργάτες" της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο. Για την αποτελεσματική κομποστοποίηση χρειάζονται:

  • Οργανικό μίγμα υλικών (σε σωστές αναλογίες)
  • Αερισμός
  • Ελεγχόμενη μέγιστη δυνατή σχετική υγρασία
  • Μικρό μέγεθος υλικών

 

Ενώ οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, κάποια υλικά είναι καλύτερα να μείνουν μακριά από τον οικιακό κομποστοποιητή του κήπου. Όταν λοιπόν επιλέγετε τα υλικά της κομποστοποίησης σας, καλό είναι να αποφεύγονται:

  • Απορρίμματα που προσελκύουν ενοχλητικά ζωύφια,
  • Άρρωστα ή μολυσμένα από έντομα φυτά

 

Τα λιπαρά φαγητά, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται επειδή προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες, μύγες κ.α.. Τα απορρίμματα των σκύλων και των γατών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την προσθήκη άρρωστων φυτών ή φυτών που έχουν προσβληθεί έντονα από έντομα, εκτός αν είστε σίγουροι για την υψηλή θερμοκρασία του κομποστοποιητή, οπότε αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα διασπαστούν τελείως και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό ισχύει και για τα αναπαραγωγικά μέρη των φυτών όπως οι ρίζες και οι σπόροι, τα οποία καλό είναι να αποφεύγονται, εκτός αν η θερμοκρασία του κομποστοποιητή είναι υψηλή οπότε θα διασπαστούν.

Ενδεικτικά:

Πράσινα (N)Καφέ (C)Υπό προϋποθέσειςΌχι
γκαζόν χαρτί κουζίνας Ξύλα κόκαλα
κλαδέματα, ξερά φύλλα φλούδες κορμών Λεμονόκουπες – πορτοκαλόφλουδες (μόνο σε μικρές ποσότητες σε σχέση με το σύνολο) απορρίμματα σκύλων/γατών
φρούτα και λαχανικά άχυρα  Πευκοβελόνες (έως 10%) λάδια
οικιακά φυτά πριονίδια λίπη
φύλλα ξεραμένη χλόη λιπαρές ουσίες
απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ χαρτοπετσέτες υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
υπολείμματα από αφέψημα στέλεχος καλαμποκιού γαλακτοκομικά
φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά στάχτες σπόρους ζιζανίων
κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια) ψωμί – ζυμαρικά
φύκια ξεπλυμένα από τα άλατα με νερό| άρρωστα φυτά
Μέταλλα
πλαστικά
γυάλινα υλικά
υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
φύλλα ευκαλύπτου (τοξικά)
Νοβοπάν (περιέχει χαλκό, αρσενικό, χρώμιο)
Χαρτί γυαλιστερό (με επιστρώσεις) ή με χρώμα ή μελάνι
Χημικά (ζιζανιοκτόνα ή μυκητιοκτόνα κλπ)

 

Βασικοί παράμετροι στη διαδικασία είναι η αναλογία άνθρακα - αζώτου, ο αερισμός και η υγρασία.

Χρήσιμες συμβουλες:

Μια αναλογία C-N μεγαλύτερη από 20-1 ή 30-1 επιβραδύνει τη διαδικασία. Μια αναλογία χαμηλότερη του 15-1 οδηγεί σε απώλεια αζώτου. Ο αερισμός επιτυγχάνεται συνήθως με ανακάτεμα του σωρού σε οικιακή κλίμακα ανά τακτά διαστήματα ενώ η επιθυμητή υγρασία επιτυγχάνεται πολλές φορές με διαβροχή του σωρού (συνήθως το καλοκαίρι) ώστε η υγρασία να μην πέσει κατω από το 15% και να υπερβαίνει το 40-50%. Ο μισός τουλάχιστον όγκος των υλικών αποδομείται την πρώτη εβδομάδα εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες ενώ τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες αποδομείται ο υπόλοιπος. Εφόσον συνεχώς προστίθενται νέα υλικά πρέπει να προσέχουμε να τηρούμε τα παραπάνω ώστε να αποφεύγουμε σε συνθήκες περίσσειας αζώτου ο σωρός να μυρίζει άσχημα και σε συνθήκες περίσσειας άνθρακα να μην "προλαβαίνουν" οι μικροοργανισμοί - γεωσκώληκες να αποδομήσουν το "φορτίο" που τους βάλαμε. Σε περίπτωση που η οικιακή κομποστοποίηση δεν πραγματοποιείται σε κήπο θα πρέπει τα "πόδια" του πλαστικού κάδου κομποστοποίησης να τοποθετηθούν σε πλαστικά με νερό για να αποτρέψουμε μυρμήγκια να κινούνται εντός του κάδου.

 carbon nitrogen graph

Το τελικό προιόν αποτελεί άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα) για τον κήπο.

compost-system

Share on Myspace
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlogΟικιακή κομποστοποίηση
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.