Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2015 Εμφανίσεις: 1263
Εκτύπωση

Με τους ΟΤΑ να υλοποιούν γενικά πολεοδομικά σχέδια, ρυμοτομικά σχέδια κ.λπ. με πρώτο στόχο την ύπαρξη "κανόνων" αλλά και την οικιστική οργάνωση-ανάπτυξη στις περιοχές ευθύνης τους εύλογα αναρωτιέται ο καθένας και κυρίως ο μη-μηχανικός πως αλλάζει ένα τέτοιο σχέδιο την καθημερινότητά του πέραν των όρων-δεσμεύσεων που θέτει για το οικόπεδό του :)

Αυτά τα σχέδια πέραν των όρων και κανόνων που ορίζουν αφορούν ουσιαστικά και την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών δεδομένων (άλλες φορές περιβαλλοντικών, ενεργειακών και δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.). Εκεί έρχεται και η απαίτηση συμμόρφωσης με την Οδηγία 2007/2/ΕΚ (INSPIRE)  που ορίζει ένα πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας ώστε να καθίσταται εφικτός ο αυτοματοποιημένος διαμοιρασμός γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στο περιβάλλον (πχ ζώνες NATURA 2000) σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο ο Ν. 3882/2010 που καλείται  να αντιμετωπίσει τη θέσπιση εναρμονισμένων πρακτικών και κανόνων για την συλλογή, παραγωγή, προμήθεια, διαχείριση, κοινοχρησία και διάθεση γεωχωρικών δεδομένων.

Δεν είναι λίγοι οι Δήμοι της χώρας που προχώρησαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αυτών των δεδομένων. Πρόκειται για τα λεγόμενα web-gis. Μέσα από το browser ο δημότης περιηγείται στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, βλέπει τους όρους δόμησης, γνωρίζει από πριν την απάντηση μιας υπηρεσίας σε απλά αιτήματα όπως οι χρήσεις γης, οι δασικές εκτάσεις κ.α.

Το πρόβλημα όπως πάντα ήταν το κόστος στην υλοποίηση τέτοιων υπηρεσιών. Εδώ έρχεται ένα ελεύθερο λογισμικό το γνωστό qgis και η πλατφόρμα του qgis-cloud. Με ένα δωρεάν λογαριασμό στο Qgis cloud, το δωρεάν λογισμικό qgis και προφανώς τα δεδομένα σε ψηφιακή μορφή η διαδικασία διάθεσης είναι πλέον απλή.

 

Παρακάτω παρουσιάζω ένα απλό παράδειγμα:

Ένα project στο qgis στο οποίο εισάγουμε ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα από το geodata.gov.gr (υδρογραφικό δίκτυο, περιοχές natura 2000, καταφύγια άγριας ζωής κ.λπ.) για το σύνολο της Επικράτειας.

 a

 

Το ελεύθερα διαθέσιμο μέσα από το λογισμικό plugin qgis cloud:

b

 

Και ένα λογαριασμό στο qgis cloud με το πάτημα ενός πλήκτρου "publish map" αυτομάτως τα δεδομένα διατίθενται ως web-gis στο διαδίκτυο διαθέσιμα από κάθε συσκευή (κινητό, tablet, υπολογιστή) έχοντας ως μοναδικό απαιτούμενο ένα browser και τη σύνδεση στο διαδίκτυο:

v

Μήπως ήρθε η ώρα για τέτοιες υπηρεσίες από όλους; Πάρτε μια γεύση πατώντας στην παραπάνω εικόνα.

Share on Myspace
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlogΔωρεάν WEB-GIS για όλους
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.