Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2018 Εμφανίσεις: 878
Εκτύπωση

Αν και υπάρχουν αναφορές σε forum για το qgis νομίζω είναι καλή κίνηση να δημιουργήσουμε ένα θέμα με οδηγούς για το πως μπορούμε να κάνουμε τι και πως στο qgis.

Το Quantum GIS (QGIS) είναι ένα λογισμικό GIS ανοιχτού κώδικα, φιλικό στο χρήστη, όπου μπορεί να γίνει απεικόνιση, διαχείριση, επεξεργασία, ανάλυση και σύνθεση χαρτών. :mrgreen:

Θα αναφέρω τους διαθέσιμους συνδέσμους στο πρώτο θέμα και ο καθένας μπορεί από εδώ και πέρα να γράψει σύντομους οδηγούς για διάφορες λειτουργίες του προγράμματος.

Qgis download

Qgis documentation (Αγγλικά)

Qgis User Guide (Αγγλικά)

Διαβάστε περισσότερα: Οδηγός εκτύπωση χάρτη - qGIS
 
Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2016 Εμφανίσεις: 1156
Εκτύπωση

Καταθέτω την εμπειρία από την διαμονή σε μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο φυσικό κάλος αδιαμφησβήτητα αλλά θέλω να σταθώ σε ένα τεχνικό κομμάτι - άλλωστε το blog αυτό είναι τεχνικό κυρίως - το οποίο αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής του Τολού κυρίως ως προς τα στοιχεία του μεσοκλίματος* και του μικροκλίματος** της περιοχής.

Έτσι ενώ καθόμουν στο Τολό το βράδυ μιας Παρασκευής σκεφτόμουν γιατί έχουμε αυτή τη συνθήκη της θερμικής άνεσης στη διάρκεια μιας ημέρας που η θερμοκρασία έφτασε του 27 βαθμούς (28 Μαϊου 2016) ενώ αν ήμασταν σε μια αστική περιοχή πυκνοδομημένη πίνοντας καφέ δεν θα νιώθαμε την ίδια άνεση. Πολλά ερωτήματα γενιόνται και εγώ συνεχίζω και ασχολούμαι τεχνικά...

Διαβάστε περισσότερα: Τολό, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στην πράξη
 
Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2015 Εμφανίσεις: 1447
Εκτύπωση

Ορισμός (όπως εφαρμόζεται στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων): Κομποστοποίηση είναι η βιολογική αποσύνθεση του βιοαποικοδομήσιμοι οργανικού μέρους των δημοτικών στερεών αποβλήτων κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες σε κατάσταση επαρκώς σταθερή για την χωρίς οχλήσεις, αποθήκευση και μεταχείριση και ασφαλή χρήση στις εφαρμογές εδάφους.(Golueke et al. 1955)

Ο όρος "βιολογική αποσύνθεση" περιορίζει την κομποστοποίηση στην επεξεργασία και διάθεση του βιολογικά προερχόμενου οργανικού μέρους των α.σ.α. Ο όρος "ελεγχόμενες συνθήκες" ξεχωρίζει την κομποστοποίηση από την απλή αποσύνθεση που παρατηρείται σε ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης. Ο όρος "επαρκώς σταθερός" περιορίζει την κομποστοποίηση σε μεθόδους ασφαλούς αποθήκευσης και την εφαρμογή του τελικού προιόντος ως εδαφοβελτιωτικού κλπ.

 

prototype LARGE t 19 8229

Διαβάστε περισσότερα: Οικιακή κομποστοποίηση
 
Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2015 Εμφανίσεις: 1263
Εκτύπωση

Με τους ΟΤΑ να υλοποιούν γενικά πολεοδομικά σχέδια, ρυμοτομικά σχέδια κ.λπ. με πρώτο στόχο την ύπαρξη "κανόνων" αλλά και την οικιστική οργάνωση-ανάπτυξη στις περιοχές ευθύνης τους εύλογα αναρωτιέται ο καθένας και κυρίως ο μη-μηχανικός πως αλλάζει ένα τέτοιο σχέδιο την καθημερινότητά του πέραν των όρων-δεσμεύσεων που θέτει για το οικόπεδό του :)

Αυτά τα σχέδια πέραν των όρων και κανόνων που ορίζουν αφορούν ουσιαστικά και την ψηφιοποίηση των πολεοδομικών δεδομένων (άλλες φορές περιβαλλοντικών, ενεργειακών και δεδομένων πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.). Εκεί έρχεται και η απαίτηση συμμόρφωσης με την Οδηγία 2007/2/ΕΚ (INSPIRE)  που ορίζει ένα πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών διαλειτουργικότητας ώστε να καθίσταται εφικτός ο αυτοματοποιημένος διαμοιρασμός γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στο περιβάλλον (πχ ζώνες NATURA 2000) σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο ο Ν. 3882/2010 που καλείται  να αντιμετωπίσει τη θέσπιση εναρμονισμένων πρακτικών και κανόνων για την συλλογή, παραγωγή, προμήθεια, διαχείριση, κοινοχρησία και διάθεση γεωχωρικών δεδομένων.

Δεν είναι λίγοι οι Δήμοι της χώρας που προχώρησαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αυτών των δεδομένων. Πρόκειται για τα λεγόμενα web-gis. Μέσα από το browser ο δημότης περιηγείται στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, βλέπει τους όρους δόμησης, γνωρίζει από πριν την απάντηση μιας υπηρεσίας σε απλά αιτήματα όπως οι χρήσεις γης, οι δασικές εκτάσεις κ.α.

Το πρόβλημα όπως πάντα ήταν το κόστος στην υλοποίηση τέτοιων υπηρεσιών. Εδώ έρχεται ένα ελεύθερο λογισμικό το γνωστό qgis και η πλατφόρμα του qgis-cloud. Με ένα δωρεάν λογαριασμό στο Qgis cloud, το δωρεάν λογισμικό qgis και προφανώς τα δεδομένα σε ψηφιακή μορφή η διαδικασία διάθεσης είναι πλέον απλή.

 

Παρακάτω παρουσιάζω ένα απλό παράδειγμα:

Διαβάστε περισσότερα: Δωρεάν WEB-GIS για όλους
 
Γράφτηκε από τον/την Λάμπρος Κατηγορία: Blogroll
Δημοσιεύτηκε στις 06 Νοεμβρίου 2014 Εμφανίσεις: 1917
Εκτύπωση

Ο κήπος έχει την αρχή του στην αρχή της ανθρωπότητας. Στο απόγειο της οικοδομικής δραστηριότητας και με την ανάγκη να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα σε δομικά υλικά όπως το μπετό και το σίδερο με το πράσινο του περιβάλλοντα χώρου άνθισε - έλλειψη χώρου - και η ιδέα του κατακόρυφου κήπου. Η ανάπτυξη φυτών επί του κτιρίου συνήθως γίνεται στα οριζόντια στοιχεία του (βεράντες, μπαλκόνια, φυτεμένα δώματα) και σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει οι ανάλογες προβλέψεις στο εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο ενώ δειλά - δειλά βλέπουμε και τις πρώτες κατασκευές, τα πρώτα επιδοτούμενα προγράμματα για ιδιώτες και εφαρμογές σε δημόσια κτίρια.

 

Η ιδέα του κατακόρυφου κήπου είναι τόσο παλιά όσο και οι πόλεις που κατοικούμε. Κάνει την αρχή της στη Βαβυλώνα με τους κρεμαστούς κήπους (αν και περισσότερο φυτεμένα δώματα...) έπειτα ως διαχωριστικό (πχ σε πάρκα της Μ. Βρετανίας) και έπειτα κατακλύζει ολόκληρα κτίρια ως πράσινη πρόσοψη αλλά και εσωτερικούς χώρους (όπως το δικό μας παράδειγμα του ibank στο Mall της Αθήνας). Στον 20ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως διαχωριστικό όριο σε αυλές, οικόπεδα ή ολόκληρους κήπους (κίνημα Μ. Βρετανίας).

 104-0468 IMG

Διαβάστε περισσότερα: Περισσότερο πράσινο. Πού όμως;
 

Σελίδα 2 από 6

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
You are here:   HomeΕπικαιροτηταΣυζητησηBlog
| + - | RTL - LTR
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.